maanantai 26. toukokuuta 2014

Kerta 6/8 - Ohjaamisen perusteet

Kaikki esteet on nyt käyty läpi, mutta kertausta toki tarvitaan. Kysy rohkeasti apua edellisiin asioihin ja harjoittele sitä, missä koira tarvitsee vielä vahvistusta. Myös edelliset blogimerkinnät auttavat löytämään kehityksen kohteita ja neuvovat eteenpäin.

Koska koirat alkavat olla jo aika estehakuisia, on aika harjoitella vähän jo itse ohjaamista. Kävimme läpi valssin, takaaleikkauksen ja persjätön. Olen kirjoittanut aiheesta perusteellisemmin omalle sivulle, josta löytyy paljon apua perusohjausten treenaamiseen. Siellä on myös lisää treeni-ideoita.


Vasseja teimme kahden siivekkeen välille ja takaaleikkauksia hypyille. Persjättöjä teimme putkelle.

Pohdintatehtävä - nopein linja



Nopein linja riippuu aina koiran esteosaamisesta ja nopeudesta sekä ohjaajan ohjaustaidoista, -tyylistä ja nopeudesta. Myös seuraavan esteen sijainti vaikuttaa suuresti siihen, mikä linja on paras. Nopein linja on yleensä suorin reitti esteiden läpi. Lyhyin reitti ei kuitenkaan ole aina nopein, jos koira joutuu hidastamaan paljon vauhtia kääntyäkseen tai linja seuraavalle esteelle on huono. Suoraviivaisilla linjoilla koiran vauhti pysyy paremmin yllä.

maanantai 19. toukokuuta 2014

Kerta 5/8 - loput esteet ja takaakierto

Tänään treenattiin vanhojen asioiden lisäksi taas muutamia uusia esteitä. Nyt olemme käyneet kaikki esteet läpi.

Pituus, okseri ja pöytä

Tältä esteet näyttävät
ratapiirrustuksissa.

Pituus on kisamitoissa mineillä kaksi palaa, medeillä kolme ja makseilla viisi. Palojen välinen pituus on 10 cm ja pituuden kulmissa on kepit auttamassa koiraa hahmottamaan, mistä pituus alkaa ja mihin se loppuu. Pituus aloitetaan koiran kokoluokasta huolimatta aina yhdellä tai kahdella palalla. Treenaa targetpalkalla ja muista harjoitella sekä itsenäisiä lähetyksiä että koiran vierellä ohjaamista ja vastaanottamista.

Okseri koostuu kahdesta hypystä, joiden yli koira hyppää kerralla. Tässäkin aloitetaan matalilla rimoilla ja tehdään targetpalkkauksella, niin kuin aina. Okserin mitat voi tarkistaa täältä.

Pöytä on agilityeste, jota näkee Suomen kisaradoilla todella harvoin. Ideana on, että koira hyppää pöydälle, pysyy siellä viisi sekuntia ja hyppää sitten alas joltain muulta kuin siltä sivulta, jolta pöydälle tuli.

Keinu


Paras tapa opettaa keinu on mielestäni saada koira ymmärtämään, että se hallitsee keinun liikettä omalla painollaan. Täydellisessä keinussa koira juoksee reippaasti aivan keinun päähän asti eikä jää keinun keskivaiheille arpomaan, milloin rämähdys kuuluu. Erityisen tärkeää on ensin totuttaa koira keinun rämähdykseen. Keinun opettamisesta kannattaa tehdä leikki, jossa koira saa palkkaa pamauttamalla madalletun keinun tassulla alas. Kun tämä sujuu, voi alkaa pyytää 2on2offia. Keinulta poistutaan aina vapautuksesta. Näin koira ei tee sääntöjen vastaista lentokeinua, eli hyppää alas ennen kuin keinu on laskeutunut.

Tässä on aika hyvä video keinun opettamisesta.



Pienempien koirien kanssa ei kannata tehdä keinulle 2on2offeja. Kevyen koiran kanssa keinu voi kimmota yllättävän korkealle maasta ja satuttaa koiraa vatsaan.

Painavaa ja raskasrakenteista koiraa ei kannata pyytää tulemaan keinulla ihan päähän asti. Koira kannattaa kuitenkin opettaa tulemaan rohkeana ja reippaana puolivälin yli ja käyttää apupalkkaajaa, jotta tällaisenkin koiran fokus säilyy esteellä eteenpäin. Tällöin koira ei jää epävarmana jumiin keinun puoliväliin ja hyppää alas ilman ohjaajan käskyä.

Takaakierto


Takaakiertoa kannattaa treenata ensin kokonaan ilman rimaa, pelkkien siivekkeiden kanssa. Siivekkeen taakse kannattaa laittaa targetti ja palkata sitten vielä toisen kerran menosuuntaan. Kannattaa lisätä etäisyyttä siivekkeeseen reilusti heti, kun koira alkaa ymmärtää. Tarkoitus on, että koira osaa tämänkin "agilitytempun" itsenäisesti.

Muutama tärkeä asia takaakierron ohjaamisesta:
  1. Ohjataan koiran puoleisella kädellä ja lähetyksessä koiran puoleisella jalalla.
  2. Takaakiertoa ohjatessa ohjaaja peittää koiralta riman. Siiveke jää kuitenkin näkyviin - muutenhan koira ei näe, mitä se on kiertämässä.
Yleisin virhe takaakiertojen opetuksessa on se, että ohjaaja käy joka kerta saattamassa koiran siivekkeen taakse. Näin koira ei koskaan todella opi takaakiertoa, eikä ohjaaja voi luottaa sen osaamiseen radalla vaan joutuu aina kiirehtimään takaakiertohyppyjen luo.

"Kierrä" tai "takaa" -käskyä voi harjoitella oikein hyvin myös vaikka metsässä puiden kanssa. Aika paljon agilitya voi treenata ihan ilman esteitä.



Ensi kerralla syvennetään taas esteosaamista ja opetellaan jo vähän ohjaamistakin.

maanantai 12. toukokuuta 2014

Kerta 4/8 - kujakepit ja pussi

Tänään treenasimme kujakeppejä ja pussia. Hyppyjen ja putkienkin yhdistäminen sujuu jo hienosti! Muistakaa käyttää targettipalkkaa ja opettaa koirat hakemaan esteitä myös itsenäisesti. Myös erilaisia lähestymiskulmia hypyille ja putkille voi treenata hyvin silloinkin, kun yhdistää useamman esteen.

Pussi kannattaa aloittaa niin, että apuohjaaja pitää kangasta suorana ja koira juoksee avoimen pussin läpi targettipalkalle. 

Keppien treenaaminen ja kujakepit


Opeta ensin koira juoksemaan kujan läpi vauhdilla. Laita kuja niin leveäksi, että koiran on helppo onnistua. Voit viedä koiran myös vaikka hihnassa kujan läpi tai houkutella sen kerran keppien välistä, mutta yritä siirtyä mahdollisimman nopeasti targettipalkkaukseen. Eli taas targetti toiselle puolelle ja koira parin metrin päähän kepeistä huomio targetissa. Kun koira osaa juosta kujan läpi, sitä voi jo maltillisesti hieman kaventaa.

Muista tässäkin vaiheessa välillä lähettää koira yksin kujan läpi, välillä juosta sen vieressä ja välillä ottaa se vain vastaan. Mitä enemmän treenaa jo alkuvaiheessa myös erilaisia lähestymiskulmia, sitä helpompaa myöhemmin on ja sitä paremmin koira kepit oppii. Tässä vaiheessa voi treenata myös koiralle vähän häiriönsietokykyä: heilutella käsiä, hyppiä hassusti jne. sillä aikaa, kun koira juoksee kujan läpi. Näin se oppii alusta pitäen pujottelemaan kepit loppuun, vaikka ohjaaja tekisi jotain aivan omiaan.

Kujaa voi kaventaa koko ajan aina, kun siltä tuntuu. Välillä kannattaa kuitenkin palata hieman takaisin päin ja leventää kujaa hetkeksi - tämä on koiralle palkitsevampaa ja siten saadaan yleensä myös vauhti säilymään. Kun treenaatte, muistakaa taas vaikeuttaa vain yhtä asiaa kerrallaan: älä vaadi vaikeaa kulmaa, jos olet juuri kaventanut keppejä.

---

Läksyksi saitte tänään kiertämistempun opettamisen. Eli opeta koira kiertämään käskystä esim. puun, tuolin tai lyhtypylvään ympäri. Käskysana voi olla esim. "kierrä" tai "takaa".

Ensi kerralla yritetään ehtiä katsomaan keinu, okseri, pituus ja pöytä.

maanantai 5. toukokuuta 2014

Kerta 3/8 - muuri, rengas ja kontaktit

Tänään treenattiin kontakteja (puomi ja joidenkin kanssa A), muuria ja rengasta. Omatoimisesti päästiin myös yhdistämään hyppyjä putkiin.

Muurin opettaminen tapahtuu samoin kuin ihan tavallisen hypynkin. Haastetta voi lisätä taas vinoilla lähetymiskulmilla tai liittämällä mukaan putken tai tavallisen hypyn.

Rengas voi tuntua haastavammalta, mutta siinäkin perusidea on sama: palkkaa oikeasta tekemisestä, ja ei mitään seurauksia väärästä. Kun koira tajuaa, että palkkaa saa renkaan läpi hyppäämisestä, ei se edes ajattele ohi menemistä. Rengasta voi myös treenata helposti kotipihalla tekemällä oman renkaan vaikka vanhasta pyöränkumista. Suosittelen tätä lämpimästi - kun treenaa ilman kehikkoa, koiran hakeutuminen renkaalle vahvistuu todella tehokkaasti, eikä se edes kuvittele ohi hyppäämistä.

Jos kaipaatte lisää ideoita motivointiin ja palkkaukseen, siitä olen kirjoittanut lisää täällä:


Kontaktit


Tässä lyhyt selostus siitä, miten aloitimme kontakteja:

  1. Vie namitargetti alastulon toiseen päähän niin, että koiran etutassut mahtuvat targetin ja alastulon väliin.
  2. Tuo koira kontaktille ja syötä sille paljon namia targetille toistaen samalla kontaktikäskyä (esim- "koske"). Jos koiralla kaikesta huolimatta tuntuu olevan kiire pois kontaktilta, sitä voi pitää hihnassa.
  3. Kun koira vielä syö namia, sano vapautuskäsky ja palkkaa koira käteen/heittämällä/etupalkalle, kun se lähtee mukaasi kontaktilta.

Yritä päästä namitargetista mahdollisimman nopeasti eroon mm. vahvistamalla 2on2off-asentoa kotioloissa ja testailemalla erilaisia palkkauksia.

Kirjoitin tästä ihan oman osion (alla linkki). Teen myös jossain vaiheessa videon, josta näkyy, miten oman koirani kehitys on tällä menetelmällä mennyt. Pahoittelen, että selityksestä tuli kilometrin mittainen... Tärkeintä on kuitenkin tuo alkuopetus - jatkoa voimme katsoa kurssilla koirakohtaisesti. Olen aina kiinnostunut siitä, mitä kontakteillenne kuuluu.




Kepit


Ensi kerralla alamme siis treenata keppejä. Alla on lyhyesti metodeista, joita teille tarjoan.


Kujakepit

Ideana siis, että koiraa juoksutetaan kujan läpi, jota pikkuhiljaa kavennetaan. Video esim. täällä. Meidän kujakeppimme ovat hieman eri näköiset, mutta oikein hyvät nekin. :)

Tätä metodia suosittelen hyvillä mielin, sillä olen kouluttanut sillä kahdelle koiralle oikein hyvät kepit - samoin moni kurssilainen viime alkeiskurssiltani.

+ koiralle tulee vauhtia ja tekemisen meininkiä heti alusta alkaen (ja kun kouluttaja on fiksu, se säilyy yleensä opetuksen loppuun asti)
+ kepeistä tulee todella itsenäiset
+ koira oppii pujottelemaan pikku hiljaa, kuin itsestään
- vaatii kärsivällisyyttä alussa sekä varsinkin siinä vaiheessa, kun kujaa kavennetaan melkein suoraksi
Verkot

Kepeissä on siis verkot, jotka ohjaavat koiran oikealle uralle. Alkuopetuksen jälkeen verkkoja aletaan poistaa ottamalla ensin muutamia verkkoja pois keskeltä koiran osaamisen mukaan. Lopuksi voi vielä jättää muutaman ohjurin (muovisen kaaren) koiran tueksi.
+ ohjaajalle helpottavaa nähdä koiran heti pujottelevan
+ itsenäiset kepit
- vauhtia ei tule heti aluksi, ja koiralla kestää aikaa hakea pujotteluun hyvä rytmi
- kentällämme on vain yhtenäiset verkot, joten kun alkuopetus on tehty, on käytävä treenaamassa jossain, jossa verkot saa yksittäin irti
2x2-kepit

Koira opetetaan menemään esin yhden kepeistä tehdyn portin läpi. Kun tämä onnistuu, taaemmas lisätään toinen portti, jota koiran osaamisen mukaan siirretään vähitellen toisen portin viereen niin, että koira pujottelee 4 keppiä. Samalla tekniikalla lisätään aina uusia portteja, ja siirretään ne mukaan riviin.

Video esim. täällä.
+ koira oppii ymmärtämällä: samalla saa sekä vauhtia että hyvät kulmat
- vaatii kärsivällisyyttä, sillä varsinaista pujottelua näkyy vasta, kun työ on tehty
- vaatii uteliaisuutta ja innostusta, sillä menetelmä on kouluttajallekin hieman vieras :D

PS. Viime kerran videotehtävässä estehakuisuus näkyi mm. siten, että koira meni suoraan esteille ilman ylimääräisiä mutkia eikä pysähtynyt katsomaan ohjaajaa välillä. Estehakuisuus ilmeni myös siinä, että koira haki esteitä hyvin itsenäisesti ja meni esteille reippaasti, vaikka ohjaaja jäi paljonkin jälkeen.